Fashion

Duurzaam kleding shoppen

Toen ik laatst mijn kledingkast voor de zoveelste keer dit jaar aan het opruimen was, viel mij iets op. Ik gooide een hele hoop items weg (of in de Humanitas bak) die ik maar een paar keer gedragen had. Dit zette mij aan het denken. Waarom heb ik deze kleren gekocht en hoe kan ik voorkomen, dat ik bij mij volgende opruim-aanval, weer zo veel weg gooi? Sindsdien heb ik een hele hoop research gedaan naar duurzaam kleding shoppen.

Ik heb heel wat ge’google’d en ge’youtube’d, maar kon niet zo heel veel nuttige blogs en vlogs vinden, en dat vond ik jammer. Daarom ga ik vanaf nu bloggen over dit interessante onderwerp.

Bij de woorden ‘duurzame kleding’, denk ik vaak aan truttige winkels met alleen maar kleding die mijn hippie tante van in de 60 zou dragen. Kriebelige truien van alpaca wol en uiteraard; geitenwollensokken. Maaaaaar, niets is minder waar. Tja, die winkels waar ik het net over had zijn er ook nog wel, maar je hebt ook steeds meer ketens die ook heel erg bezig zijn met duurzame kleding.

Wat is mijn definitie van duurzaam?

Bij duurzaam denk ik niet alleen aan kleding die milieubewust gemaakt is, maar ook aan dat een item lang mee kan gaan. Ik las deze week een artikel waarin wordt beschreven dat er voor de productie van een kledingstuk liters water wordt gebruikt. Wel 20% van de totale industriële watervervuiling komt van de textielindustrie. Ook tellen natuurlijk de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar de kleding geproduceerd wordt mee. Aangezien de productie dus zo ontzettend belastend is voor het milieu, vind ik het heel hypocriet om een kledingstuk na 3 keer dragen weg te gooien. Dit zou je eventueel al weer kunnen voorkomen door je oude kleding te verkopen of aan een goed doel te schenken.

Hoe wil ik dit gaan toepassen?

Ik keek eens in mijn kast om te zien welke kledingstukken ik al meerdere seizoenen heb kunnen dragen (ik draag, as we speek, een jasje die ik al ruim 6 jaar heb). Die kledingstukken kan ik op twee handen tellen. Dit is dus het eerste en (voor mij) belangrijkste punt. Ik ga mijn kleding met meer zorg uitkiezen. Dit houdt in dat ik mijn kast wil gaan vullen met goeie basic items, die niet gauw uit de mode gaan. Én ook dat ik niets meer koop wat ik eigenlijk niet nodig heb. Zo kan je best wat meer geld uitgeven aan echt mooie items. Dit is waar ik me in het begin vooral op wil gaan focussen. Ook wil ik graag proberen wat meer tweedehands te kopen. Via marktplaats of United Wardrobe. Ook wil ik me gaan verdiepen in leuke winkels die ‘eerlijke’ kleding verkopen.

De aankomende weken ga ik dus eens nadenken wat echte key items zijn, die niet mogen ontbreken in mijn kledingkast. Om op die manier een mooie, tijdloze garderobe op te bouwen.

Hebben jullie wel eens nagedacht over duurzame kleding? Zo ja, hoe pas jij dit toe in je leven?

 

 

 

Een gedachte over “Duurzaam kleding shoppen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s