Beugel

Een beugel als volwassene

Ik hoor mijn moeder het nog vragen: “Weet je zeker dat je geen beugel wil? Want na je 18e moet je het zelf betalen.” “Neeeeeheeeee mam, ik wil het niet. Ik vind mijn gebit wel prima zo.” Ook al was ik niet helemaal tevreden, mooi niet dat ik als puber wou rondlopen met een beugel. Ik was al onzeker genoeg in mijn pubertijd.

Ongeveer een jaar terug begon ik er toch weer over na te denken. Hoewel ik niet onzeker was over mijn lach, droomde ik stiekem wel van een  echte tandpasta smile. Na lang dubben besloot ik de knoop door te hakken en me in te schrijven bij een orthodontist voor een consult. Ik koos (natuurlijk) voor de orthodontist waar mijn zus werkt, orthodontiepraktijk Verstraaten in Assen.

marjan

Op de foto hierboven zie je mijn gebit voordat ik een beugel nam. Vooral de hoektanden die ver vooruit en omhoog staan stoorden mij heel erg.

Tijdens mijn eerste consult vertelde de orthodontist mij dat het heel goed mogelijk was om mijn gebit mooi recht te krijgen. Er zou alleen wel wat tijd in gaan zitten. Ik zou de beugel ongeveer twee jaar moeten dragen.Het moest gewoon een slotjesbeugel worden. Doorzichtige brackets werd me afgeraden door mijn zus. Vooral omdat ze na een aantal maanden gaan verkleuren.

DSC_0178.JPG

DSC_0182.JPG

Op 18 December werd de beugel geplaatst. Hierboven zie je mijn gebit de dag voor de beugel werd geplaatst en vlak nadat de beugel is geplaatst. In het begin wel heel erg veel last gehad. Ik kreeg wondjes in mijn mond en het gevoel was heel onwennig. Daarnaast is het natuurlijk vrij pijnlijk dat het ding zo strak op je tanden zit.

DSC_0085.JPG

De foto hier boven is van Maart. Je ziet al goed hoe mijn tanden verplaatsen.

DSC_0201.JPG

De foto hierboven is van 17 mei, net na een afspraak bij de orthodontist. Ik heb ook brackets op mijn hoektanden gekregen. Hier zie je goed dat vooral rechts (op de foto links) nog een heel stuk moet zakken.

Over het algemeen ben ik heel tevreden met de vorderingen. Ik heb er geen last meer van, en ben er compleet aan gewend. Soms na een afspraak voelt het wel weer een klein beetje pijnlijk maar dat gaat vaak snel over.

In het begin was ik er wat onzeker over en lachte in vaak met mijn mond dicht. Nu maakt het me niet meer zo veel uit. Zo heel erg raar staat het nou ook weer niet, en het is allemaal voor een goed doel.

DSC_0202.JPG

Ik zal jullie up-to-date houden over dit onderwerp, als het jullie interessant lijkt.

5 gedachten over “Een beugel als volwassene

  1. Ik heb in mijn tienerjaren een beugel gehad, echt wel 4 of 5 jaar orthodontistklant geweest. Maar nu, 8 jaar later staat het weer scheef. Niet zo scheef als het stond, maar het is wel echt weer scheef getrokken en dat vind ik echt heel zonde. Als ik een baan heb wil ik ook graag weer een beugel om er wat aan laten te doen, en dan wil ik ook zeker een spalkje achter mijn tanden laten plaatsen als het achter de rug is. Dat is dit keer niet gebeurd omdat dat niet kon volgens mijn orthodontist. Maar goed, ik zie nu wat daar de gevolgen van zijn en dat na al die jaren ijzer in m’n mond.

    Like

  2. Ik kan me goed voorstellen dat je in het begin de neiging hebt met de mond dicht te lachen. Maar het staat je eigenlijk hartstikke goed. Gewoon met trots dragen zou ik zeggen. Daar ben je volwassen voor.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s