Afvallen

Mijn 4 weekse afslankverhaal met Cambridge 500

Ik ga jullie iets heel persoonlijks vertellen. Omdat ik er toch heel erg graag over wil schrijven. Ik schaam me een klein beetje, so be kind.

Mijn gewicht is iets waar ik al vele jaren mee vecht. Aankomen en weer afvallen, aankomen en weer afvallen. Toen ik op de weegschaal zag dat ik wederom 87.8 KG woog, besloot ik dat het klaar was. Het roer moest om. Ik zat niet lekker in mijn vel en was vaak grieperig of verkouden. Daar kwam ook nog eens bij kijken dat ik op sommige momenten heel onzeker kon zijn over mijn lichaam, en dat terwijl ik normaal gesproken een heel zelfverzekerde meid ben. Toen anderen ook nog eens tegen me bleven zeggen dat ik dik was geworden dacht ik: enough is enough. Ik moet afvallen.

Op internet speurde ik naar effectieve methodes, ik wou het gewicht zo snel mogelijk kwijt. Hoewel er veel studies zijn die aantonen dat je na een ‘crashdieet’ heel snel weer aankomt, wijzen nieuwe studies juist uit dat, welk dieet je ook volgt, als je daarna je eetgewoonten niet aanpast je altijd weer aan zal komen. Daarom besloot ik te starten met Cambidge 500.

Over het Cambridge Weight Plan

Binnen het Cambridge Weight Plan heb je de keuze uit twee verschillende programma’s:

Cambridge 500: Bij Cambridge 500 vervang je al je maaltijden door drie maaltijdvervangers. Je kan kiezen uit verschillende smaken shakes, soepen en pappen. Vanaf de derde week mag je één van deze vervangen door een maaltijdreep. Het prettige aan Cambridge 500 is dat je precies weet waar je aan toe bent. De drie maaltijdvervangers en verder niets. Dat is één van de redenen waarom ik voor het 500 programma heb gekozen.  Je krijgt een totaal aantal calorieën per dag binnen van rond de 500, zoals de naam al zegt. Tijdens het dieet is het belangrijk om 2,5 tot 3 liter water te drinken per dag.

Cambridge 800: Bij Cambridge 800 neem je naast de maaltijdvervangers een zelfbereide verse maaltijd. Binnen dit programma kun je kiezen uit een calorie-inname van 800, 1.000 of 1.200 kilocalorieën per dag. Dit programma is meer geschikt voor mensen die fysiek zware arbeid leveren of simpelweg de verse maaltijd niet willen en kunnen missen. Ook tijdens het dieet is het belangrijk om 2,5 tot 3 liter water te drinken per dag.

Tijdens het volgen van Cambirdge 500 moet je na 3 á 4 weken een ‘tussenweek’ houden. Hierbij eet je naast je Cambridge maaltijden een verse maaltijd van 300 calorieën. Bestaande uit: verse groenten en verse kip, kalkoen of vis. Je neemt dus geen koolhydraten in de vorm van brood, pasta, rijst, of aardappel.

De kosten van dit dieet zijn rond de €50 per week. Best wel veel geld, maar als je nagaat dat Rob en ik vaak voor rond de €75 aan boodschappen deden per week valt het wat mij betreft wel mee.

Mijn Cambridge verhaal

Zoals ik al eerder aangaf begon ik het avontuur om 87.8 KG. Veel te zwaar voor mijn lengte. Geen morbide obesitas, maar dat scheelde niet heel erg veel. Mijn BMI was op dat moment 29.3. Een gezond BMI zit onder de 25. Ik heb besloten dat ik als doel 72 KG wil wegen. Bij 74 zit ik al op een gezond gewicht.

Ik herinner me nog goed dat ik de eerste dag moest werken, maar al voor de tweede dag op rij hele erge migraine had. Me wel uitstekend aan de drie shakes gehouden die dag. Helaas viel de soep mij heel erg tegen, maar de shakes zijn prima. De pappen vind ik helaas echt heel erg vies. Ik moest er gewoon van kokhalzen. Ik heb me bijna altijd heel goed aan het programma gehouden. Op de 19e dag heb ik wel gebarbecued met het familieweekend, maar heel netjes groenten en vis gegrild. Dit resulteerde in een metabolische boost. Want ik viel daarna nog sneller af.

Hieronder plaats ik een overzichtje van de verloren kilo’s per week:

Week 1: 4,5

Week 2: 1,2

Week 3: 1,1

Week 4: 2,8

Dit komt er dus op neer dat ik in totaal 9,6 (!!!!!) KG ben verloren in 4 weken tijd. Echt onwerkelijk veel. Ik zit nu op een gewicht van 78.2. Ik kan me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst zo ‘weinig’ woog. Waarschijnlijk toen ik een jaar of 17 was. Ondanks dat veel mensen hun mening omtrent dit ‘vreselijk ongezonde’ dieet niet voor zich kunnen houden, krijg ik ook erg veel complimenten. Ik moet zeggen dat ik inmiddels ook al weer een hele hoop kleren aan kan die ik al in tijden niet heb gepast (de meeste broeken zijn zelfs al iets te groot).

13244663_993482147368092_5785720577595290802_n.jpg

Op de foto zie je mij in een broek maat 30 (ongeveer maat 40). Deze had ik ooit eens gekocht maar heb er nooit in gepast. Nu dus wel! Zo’n ontzettend fijn gevoel.

Toen ik begon aan dit dieet had ik nooit gedacht om het zo lang vol te houden. Op dag 7 dacht ik zelfs series aan stoppen. Maar ik ben nu zo blij dat ik het heb doorgezet. Na de eerste week werd het een heel stuk makkelijker. Ik voel me eigenlijk sinds de start fit en energiek. Soms heb ik wel wat last van moodswings en niet altijd zin in heel veel sociale activiteiten. Ondanks de moodswings probeer ik mezelf niet in een sociaal isolement te stoppen. Sterker nog, ik daag mezelf uit. Zo ga ik gewoon naar verjaardagen, de bioscoop, het bevrijdingsfestival, dagje sauna, en ben ik wezen ‘lunchen’ met mijn zus en moeder. Toch merk ik dat ik, niet echt heel chagrijnig ben, maar toch minder gezellig (sorry lieve vriendjes, het ligt niet aan jullie). Voor mij is eten toch echt gelinkt aan gezelligheid. Ik moet die connectie dus proberen te verbreken, maar hoe? Het blijft een hele reis die ik moet doorstaan.

Het gevoel dat mijn nieuwe en slankere lichaam me geeft is met niks te vergelijken. Ik moet dit volhouden. Alle mensen die er tegen zijn moeten één ding onthouden: Ik doe dit voor mezelf, om me weer mezelf te gaan voelen. Mijn mooie, zelfverzekerde ik. Stukje bij beetje vind ik die weer.

Zouden jullie het leuk vinden als ik jullie up-to-date hou over dit onderwerp? Laat het dan even weten.

18 gedachten over “Mijn 4 weekse afslankverhaal met Cambridge 500

 1. Ik vind het heel erg leuk om hierover te lezen. Wauw ! Wat een prestatie zeg ! Zelf kom ik van 83 kilo en ik zit nu op 73 kilo, ik heb hier echter wel een jaar over gedaan, dus lezen dat het ook zo snel kan is zelfs bijna frustrerend ;). Ik wil graag nog zo’n vijf kilo kwijt, dus misschien is zo’n snel programma wel de uitkomst (want die laatste kilo’s zijn verdomd hardnekkig! ) ik kijk ernaar uit om het vervolg van je verhaal te lezen 🙂

  Like

  1. Bedankt voor je lieve reactie! Ja het is echt heerlijk om snel af te vallen, maar ik zou hierna echt moeten leren niet meet in mijn valkuilen te lopen. Voor die laatste kilo’s is het zeker goed! Op de website kan je een consulent bij je in de buurt vinden. Ik ben benieuwd!

   Like

 2. Hee, sinds een week tijd ben je de 2e die hier over verteld. Nu wordt ik toch wel nieuwsgierig. ik heb in Duitsland( daar woon ik) met iemand gebeld en ik krijg nu 2 boxen opgestuurd met elk 14 maaltijden. genoeg voor 8 dagen. Ben benieuwd. Want jij spreekt over 3 maaltijden en hij over 4. Misschien doe ik er ook 3 op en dag, kijken hoe het werkelijk vult etc. De hoeveelheid drinken wordt een grotere uitdaging! Hoe heb jij dat opgelost?

  Liked by 1 persoon

  1. Leuk dat je het ook gaat proberen? Ga jij misschien de 800 variant doen? Daar eet je geloof ik wel 4 keer. Het water drinken gaat eigenlijk vanzelf. Omdat je (minder) vocht uit je voeding haalt heb je echt meer dorst. Als het echt niet lukt maak dan lekker ice tea van groene thee.

   Liked by 1 persoon

 3. volgens mij niet 800 want hij had het over shakes etc.
  Als ik lees dat je bijna 5 kilo kwijt was in week 1 kwijt was met 3 keer ben ik geneigd het ook op 3 te houden. Ik wil die verdomde kilo’s nu echt weg hebben ik ben al zeker 12 jaar bezig. en iedereen zegt dat het minder moet( artsen) maar echt hulp geven ze niet. want gezond eten en kickboxen doet niks bij mij. ( ik ben eigenlijk te zwaar vanaf mijn jeugd, en toen fietste ik 16 tot 32 km op een dag, heilp ik op de boerderij, reed ik paard, en ook toen viel ik niet af) en dan zegt een arts, ik stuur je door om zodat er wordt uitgezocht waarom het niet lukt. Krijg ‘k weer een dieet en moest ik elke week naar München rijden….. Nou dan probeer ik dit wel. hoef ik niet te rijden, krijg ik het thuis bezorgt en kost het me hetzelfde.

  Oke van het water drinken tip met ice thea is een goede.Ik heb de neiging te weinig te drinken als ik druk ben en als ik een dorst gevoel heb dan loop je toch sneller naar de kraan/fles water.

  Iedergeval ik ga je volgen! ik hoop dat je ons op de hoogte houd.

  Like

   1. Is goed, heb je even op fb opgezocht, want volgen via wp werkt niet meer zo sinds ik een eigen domein heb.
    Ik ben echt benieuwd. Ik heb ook maar eerst 2 boxen gedaan, gezien jou verhaal. Is er geen resultaat te zien dan heb ik niet nog een dure box liggen. Ik wens je nog veel succes en tot later( ik krijg waarschijnlijk maandag mijn ‘zooi’)

    Like

 4. Een vriend van mij viel hiermee 60 kilo af, een prima begin als je echt zwaar overgewicht hebt, maar hij kwam daarna toch wel weer veel aan. Dit omdat je niet goed en op de juiste manier een nieuwe levensstijl aanleert. Ik denk dat het een mooie aanzet is, maar dat het straks zwaar wordt als het stopt en je weer normaal mag gaan eten. Afvallen blijft gewoon een zwaar iets. Zelf ben ik nu 8 kilo kwijt geraakt door te gaan wandelen, meer water te drinken en gezondere voeding te nemen. Het gaat wel langzamer, maar ik had wel snel zichtbare resultaten wat mij erg stimuleerde om door te gaan met de levensstijl. Ik denk dat je met Cambridge wel goed op weg kunt komen en je de eerste stimulans en motivatie vindt en voelt hoe het is om kilo’s lichter te zijn. Mijn tip is om wel vast ook te gaan verdiepen in gezonde voeding, zodat je straks geen jojo effect krijgt.

  Liefs Agneta

  Liked by 1 persoon

  1. Klopt helemaal. Ik heb inmiddels al enorm veel gezonde recepten opgezocht en ben voor mezelf een plan aan het maken. Ik moet leren niet meer in mijn valkuilen te lopen. Dit was vooral snoepen tussendoor. Het blijft altijd een gevecht, op welke manier je ook afvalt.

   Like

 5. Om af te vallen is dit dieet prima, ik ben er zelf ook 30 kilo mee kwijt geraakt samen met een aantal anderen. Maar inmiddels zitten deze er met bonus kilo’s weer aan bij iedereen. Probeer jezelf inderdaad meteen een gezonde leefstijl aan te leren, want dat is de grootste valkuil…en Cambridge werkt alleen de eerste keer….ik ken verschillende mensen die het nog een keer geprobeerd hebben, maar dat schiet je lichaam meteen in de hamsterstand. Heel veel succes met de laatste kilo’s!

  Like

 6. Ik ben ook zo’n 30kg afgevallen met dit dieet. Helaas kwam ik na die tijd snel weer aan begon ik weer. In mijn geval raakte ik geobsedeerd door mijn gewicht, elke dag heb ik het weer moeilijk. Ik ben nu vanuit het cambridge dieet gelijk doorgegaan naar een diëtiste. Hierbij leer ik omgaan met mijn moeite om te eten en op gewicht te blijven. Na het cambridge dieet is het belangrijk om heel langzaam je koolhydraten op te bouwen, doe je dit te snel, dan kom je ook heel snel weer aan. Je moet het cambridge dieet zien als een tijdelijk hulpmiddel om een motiverende start te maken met een gezond leven en van daaruit verder bouwen naar een gezonde leefstijl.

  Like

 7. Wat super dat je weer zo lekker in je vel zit! Ik heb altijd twijfels over shake en maaltijdvervangers, is het niet zo dat wanneer je stopt dat alle kilo’s er weer gigantisch snel aanvliegen? Hoe zit dat met de Cambridge 500?

  Like

 8. Wat goed dat je dit doet. Het is zo belangrijk dat je je inderdaad gelukkig voelt met je lijf. Lijkt me wel heel erg zwaar. Ik vind het echt heel erg knap dat het je lukt en ik wens je nog heel veel succes!! Op naar een bikini body!

  Like

 9. Hallo lieve collega!
  Hier een berichtje om je een hart onder de riem te steken, je bent een topper! Een echte Stier die voor zijn principe leeft en daardoor zeer doel bereikend is ingestelde! Ik weet dat je er voor gaat dus dat hoef ik niet te zeggen (nu toch gedaan) je bent een pracht mensje! Al het commentaar betekent voor mij dat deze mensen er een beetje jaloers op zijn omdat je zoop goed gaat, haal daar je kracht uit!!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s