boeken·Geen categorie

Boek recensie: Paaz – Myrthe v/d Meer

In paaz, lees je het verhaal van Emma, een jonge vrouw die van de ene op de andere dag wordt opgenomen op de paaz (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis).

Tijdens de eerste week van haar vakantie, brengt haar vader haar naar de huisarts, die haar per direct doorverwijst naar de paaz, een plek waar ze voor haar gevoel echt niet thuishoort. Want iedereen heeft toch wel eens last van een depressie? En iedereen wil toch liever dood? Daarbij heeft ze een fantastische baan en een lieve vriend. Ze zal haar vakantie op de paaz uitzitten, en daarna gewoon weer aan het werk gaan. Dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Terwijl ze haar weg zoekt op de paas, tussen een hoop pillen, rare patiënten en therapeuten, begint ze zich stukje bij beetje te realiseren dat ze daar toch niet voor niets is opgenomen. Gaandeweg leer je Emma beter kennen en leer je meer over haar verleden en waar de depressie vandaan komt.

DSC_0177.JPG

Myrthe v/d Meer (een pseudoniem) heeft Paaz geschreven, nadat ze zelf met een burn-out opgenomen is geweest op een paaz. In het begin moest ik erg wennen aan het soort boek, ook als is het leuk en vlot geschreven. Maar al snel had het mijn aandacht, vooral omdat ik het ontzettend interessant vindt wat er in mensen hun brein omgaat tijdens een depressie. Daarbij is het vlot en vol humor geschreven, en je wordt ook niet doodgegooid met medische termen (waar ik erg bang voor was bij de omschrijving van ‘psychiatrische roman’). Je wordt op een unieke manier meegenomen in het leven van Emma en krijgt een kijkje achter de deuren van een paaz, die gewoonlijk gesloten blijven. De roman is in de ‘ik-vorm’ geschreven wat ik toch vaak het prettigst vind lezen. De hoofdpersoon is goed uitgewerkt en het is makkelijk je in te leven.

Een minpunt aan het boek vind ik de lange gesprekken met diverse therapeuten en dat er minder is geschreven over het moment dat het aan de beterende hand ging met Emma, waardoor het wel erg veel ging over de depressie en de suïcidale gedachten.

Wel vind ik het een enorm pluspunt dat het boek met zo veel humor is geschreven, dat je er zelf niet een naar gevoel aan over houdt. Ook zijn de hoofdstukken kort, wat ik altijd prettig vind lezen.

DSC_0178.JPGBijna elk boek bevat wel een stuk tekst die me bijblijft. In Paaz is dat deze:

“Want misschien is dat wel waarom mensen met elkaar praten. Niet om antwoorden te krijgen, maar om vragen te delen. Omdat sommige vragen aan alle antwoorden voorbijgaan. Omdat sommige vragen te erg zijn om in je eentje te dragen.”

Deze anekdote geeft je stof tot nadenken, en dat vind ik een belangrijk aspect in een boek. Begrijp me niet verkeerd, ik kan af en toen ook best genieten van een wat minder zwaar verhaal, een wat meer ‘inhoudsloos’ boek, maar een boek dat je aan het denken zet, dat zijn de echte pareltjes.

Als met al vind ik dat Paaz een dikke 8 verdient, een goed cijfer, voor een goed boek!

3 gedachten over “Boek recensie: Paaz – Myrthe v/d Meer

  1. WoW! Heftig zeg, wat een verhaal. Waargebeurde verhalen of verhalen die je aan het denken zetten zijn eigenlijk heel erg belangrijk om te lezen. Je leert veel over mensen en over gevoelens. Soms ook dingen die herkenbaar zijn in je omgeving🤔knap geschreven dit artikel, thanks👍🏻

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s