Geen categorie

Mijn goede voornemen en boekenverlanglijstje

Sinds jaar en dag ben ik gek op lezen. Ik kan er niet genoeg van krijgen en speur daarom altijd het internet af naar boeken die ik moet lezen. Ook koop ik heel veel boeken tweedehands, op vlooienmarkten, marktplaats en verkooppagina’s op Facebook. Dit alles resulteert in een hele grote stapel boeken in huis die ik nog moet lezen.

Dit is de reden dat ik een afspraak heb gemaakt met mezelf: Ik koop geen boeken meer tot ik een heel groot deel van al deze boeken heb gelezen.

DSC_0083.JPG

Alle boeken die je boven op de kast ziet liggen zijn de boeken die ik nog moet lezen.

Ondanks dit alles heb ik natuurlijk nog wel altijd een verlanglijstje, want er zijn weer ontzettend veel goeie boeken uitgekomen. Ook staan er boeken op van schrijvers die ik heel erg goed vind.

Kim van Kooten – Lieveling

Wanneer Puck en haar moeder hun huis verruilen voor een villa, verandert het leven van de vijfjarige Puck compleet. Na amper geld te hebben om rond te komen, kunnen ze nu alles krijgen; alleen zijn zij niet meer met zijn tweetjes. Al het geluk dat zij nu ineens ervaren, wordt betaald met Pucks jeugd en vrijheid. De stiefvader van Puck vindt het namelijk leuk om Puck drie keer per week te wassen, af te drogen met zijn handen en vingers te plaatsen op plekken waar vingers niet horen te zijn. Puck wil vragen aan meester Hofslot of het normaal is dat ze wordt afgedroogd met zijn handen, maar ze durft het niet; straks wordt Ome Meneer boos. Bij wassen blijft het niet, want Puck moet steeds meer doen. Na jaren van misbruik is Puck niet meer het meisje dat geniet van het speelgoed dat ze krijgt en eet of praat ze niet meer.

Dit lijkt me een prachtig boek, over een erg zwaar onderwerp. Ik ben gek op af en toe een goeie tranentrekker.

Terry Hayes – Ik Ben Pelgrim

In New York wordt een vermoorde vrouw aangetroffen. Het valt de auteur van een boek over forensisch onderzoek op dat de moordenaar zijn werk gebruikt heeft om identificatie van het slachtoffer te voorkomen. In Jeddah wordt een man onthoofd, reden voor zijn zoon om zich tot de radicale islam te bekeren en een plan uit te denken om de grote vijand (Amerika) een enorme slag toe te brengen. Hiertoe doet hij onderzoek naar virussen maar bij het testen ervan op gevangenen loopt het niet helemaal volgens plan. De Amerikaanse regering is nu gewaarschuwd voor het gevaar en stuurt zijn beste agent (codenaam Pelgrim, de auteur van het eerdergenoemde forensische boek) om de zoon op te sporen: een race tegen de klok.

Stephen King – De bazaar van boze dromen

De bazaar van boze dromen van Stephen King is een bundel met twintig korte verhalen, waarvan slechts enkele eerder in het Nederlands werden vertaald. Ieder verhaal heeft een nieuwe introductie, waarin de schrijver autobiografisch commentaar geeft op het wanneer, waarom en hoe hij tot schrijven kwam, en op de oorsprong van elk verhaal. Met deze bundel bewijst King weer dat hij de beste verhalenverteller ter wereld is.

Ik ben gek op de boeken van Stephen King en heb in het bijzonder genoten van het boek; Aardedonker zonder sterren, dat ook een verhalenbundel is.

Lionel Shriver – We moeten het even over Kevin hebben

‘We moeten het even over Kevin hebben’ is het aangrijpende relaas van de zoektocht van een moeder naar de beweegredenen van haar zoon, die een gruwelijke misdaad heeft gepleegd. Is het haar schuld, omdat ze niet genoeg of misschien zelfs wel helemaal niet van hem hield? Of is het de schuld van zijn vader, die zijn zoon nooit heeft willen zien zoals hij werkelijk was?

Ava Dellaira – Liefdesbrieven aan de sterren

Het begint allemaal met een opdracht voor Engels: schrijf een brief aan een overleden persoon…

Laurel kiest voor Kurt Cobain, omdat haar zus May gek was op zijn muziek. Net als May stierf hij jong. Na die eerste brief schrijft Laurel er nog veel meer aan dode sterren. Ze vertelt over haar leven op school, haar eerste verliefdheid en het verdriet om de dood van haar zus. Maar hoe kun je rouwen om iemand die je nog niet hebt vergeven voor wat zij heeft gedaan?

Anne-gine Goemans – Honolulu king 

Honolulu King is een op ware feiten geïnspireerd verhaal over een Indische man, getekend door zijn oorlogsverleden. Wanneer hij een geheim opbiecht in de loge van de vrijmetselarij, stelt hij zijn broeders voor een groot dilemma. Mogen vrijmetselaars met hun geheimhoudingsplicht een misdaad verzwijgen?

Hendrik Groen – Zolang er leven is

Nederland leerde Hendrik Groen kennen door zijn dagboek Pogingen iets van het leven te maken. Samen met zijn vriend Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club, probeert Hendrik zijn laatste levensjaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken. Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij de pen weer opgepakt. Met de hem zo kenmerkende charmante, ironische humor neemt hij de medebewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom in het algemeen op de korrel, waarbij hij zichzelf zeker niet spaart.

Toevallig kwam ik dit boek vorige week tegen in een boekhandel en had ik heel sterk de neiging om het direct te kopen, maar ik heb me ingehouden. Ik vond Pogingen iets van het leven te maken zo ontzettend mooi dat deze natuurlijk niet van mijn verlanglijstje kon ontbreken.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s